Thursday, July 1, 2010

DiaRi Kehidupan - Sekiranya Ku Tahu ..
Sekiranya Ku Tahu ..

Tidak seorang pun yang sempurna!!! Mereka yang mau belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahawa mereka benar meskipun TERBUKTI SALAH. Bila kita mengisi hati kita dengan penyesalan untuk masa lalu dan kebimbangan untuk masa depan, kita tidak memiliki hari ini untuk kita syukuri.

Fikiran yang terbuka dan mulut yang tertutup, merupakan suatu kombinasi kebahagiaan. Semakin banyak kita berbicara tentang diri sendiri, semakin banyak pula kemungkinan untuk kita BERBOHONG. Jika kita tidak boleh menjadi orang pandai, jadilah orang yang baik. Itu sudah memadai, aminnn..

Iri hati yang ditunjukkan kepada seseorang akan melukai diri sendiri. Kita cuma boleh hidup sekali saja di dunia ini, tetapi jika kita hidup dengan benar, sekali saja sudah cukup, allahuwa’lam ..

Kenangan indah masa lalu hanya untuk dikenang, bukan untuk diingat-ingat. Rasa takut bukanlah untuk dinikmati, tetapi untuk dihadapi. Orang bijaksana selalu melengkapi kehidupannya dengan banyak persahabatan.

Buka mata kita lebar-lebar sebelum menikah, dan biarkan mata kita setengah terpejam sesudahnya .. Persahabatan sejati layaknya kesihatan, nilainya baru kita sedari setelah kita kehilangannya .. (Ya allah Ya tuhanku sesungguhnya KAU maha pengasih dan maha penyayang).

Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kita senang dan perisai di waktu kita susah.. Namun kita tidak akan pernah memiliki seorang teman, jika kita mengharapkan seseorang tanpa kesalahan. Kerana semua manusia itu baik kalau kita boleh melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kita boleh melihat keunikannya tapi semua manusia itu akan BURUK dan MEMBOSANKAN kalau kita tidak boleh melihat keduanya.

Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat.

Sesungguhnya sebagian perkataan itu ada yang lebih keras dari batu, lebih tajam dari tusukan jarum, lebih pahit daripada jadam dan lebih panas daripada bara. Sesungguhnya hati adalah ladang, maka tanamkanlah ia dengan perkataan / prilaku yang baik kerana jika tidak tumbuh semuanya (perkataan / prilaku yang tidak baik)nescaya tumbuh sebahagiannya.

Tidak ada simpanan yang lebih berguna daripada ilmu.
Tidak ada sesuatu yang lebih beruntung daripada adab.
Tidak ada kawan yang lebih bagus daripada akal.
Tidak ada benda ghaib yang lebih dekat daripada MAUT…

Latihlah diri kita untuk membalas dengan kebaikan kepada orang-orang yang telah berbuat keburukan kepada kita. Belajarlah menahan diri dari selalu ingin melihat jasa dan kebaikan sendiri. Orang yang ikhlas itu bijak menyembunyikan kebaikannya sebagaimana dia menyembunyikan keburukannya. ...Kesungguhan, kegigihan, kejujuran, keikhlasan dan pengorbanan adalah TUNGGAK cinta sejati. Tunjukkan rasa cinta kita dengan berkorban kerana tidak ada cinta tanpa pengorbanan.

YA ALLAH, KAMI MEMOHON PERLINDUNGAN DENGAN-MU DARIPADA KELUH KESAH DAN KESEDIHAN, RASA LEMAH DAN KEMALASAN, KAMI MEMOHON PERLINDUNGAN DENGAN-MU DARIPADA SIFAT PENAKUT DAN KEBAKHILAN, DAN KAMI MOHON PERLINDUNGAN DENGAN-MU DARI BEBANAN HUTANG DAN DIKUASAI SESEORANG … AMINNNN ..

1 comments:

Che Kay said...

Hidup...tidak ada satu perkara pun yang sempurna. Kesempurnaan yang dicari hanyalah bayangan ilusi yang diciptakan untuk memuaskan hati semata. Yang penting terus merendah diri dan menerima segala qada dan qadar yang telah ditetapkan diiringi dengan usaha. Semoga segalanya akan terus dirahmati dan diberkatiNya....

Post a Comment